Wat doen met moederdesemoverschot – pistoletjes met moederdesem

Om je desem gezond te houden moet je hem regelmatig voeden. Als je dan niet regelmatig brood bakt en misschien nog recepten met heel weinig moederdesem gebruikt dan word het snel meer en meer in je desem glas. Vaak hoor je dan, dat je best iets van je desem weg smijt. Ik ben daar geen voorstander van, want kwaliteitsbloem kost flink wat en er hebben heel wat mensen gewerkt om het te maken. Is gewoon geen respect voor het product.

Dit recept werkt best met tarwedesem. Maar ik heb het ook al met roggen gedaan. De pistolets worden dan wel iets minder luchtig. Voor mij is het een winterrecept, want het vraagt een plek die 16°C is en dit heb ik enkel als het buiten koud is. Moest je dit niet hebben, dan moet je mijn rijstijden aanpassen. Voor elk 5°C warmer moet je de rijstijd halveren. (of voor de koelkast dus omgekeerd). Het is een directe deeg, dus behalve de moederdesem is er nix aan voordeeg nodig. Als je Moederdesem niet zo diep in slaap is als de mijne (10 dagen zonder voeding is erg lang) dan kun je misschien de gist weglaten.

Deeg

  • 75g moederdesem (tarwemeel, 100% water, overrijp)
  • 465g t65
  • 315g water (12°C)
  • 10g zout
  • 0.5g gist

Methode

  1. Kneed de deeg tot je een vlies kunt trekken. 
  2. Laat de deeg 10uur bij 16°C rijzen
  3. deeg in pistolets a 75g delen en opbollen
  4. met de sluiting na boven 1uur bij 20°C laten rijzen (lichtjes kort voor een mooi ovenrijs)
  5. bij 250°C 20min met veel stoom op een steen bakken
  6. laten afkoelen
Advertenties

One thought on “Wat doen met moederdesemoverschot – pistoletjes met moederdesem”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s